De belangrijkste 4 satelliet posities

  • Lnbf 1 ontvangt de signalen van de Astra satelliet op 19.2 graden Oost, waar alle belangrijke Nederlandse publieke en commerciële zenders te ontvangen zijn.
  • Lnbf 2 ontvangt de Astra 2/Euronbird op 28,2 graden Oost met een gigantisch aanbod FTA, gratis zonder kaart en abonnement te ontvangen Engelse zenders zoals: BBC(HD) 1 tot 4, ITV 1, 2, 3,(HD) Channel 4 London, Movies 4 men, True movies 2, Zone reality, Zone horror, BBC parliament, Body in balance,
  • Lnbf 3 ontvangt de Astra 3 satelliet op 23,5 graden Oost waar alle regionale Nederlandse en diverse CanalDigitaal HD en thema zenders zitten dus wederom een belangrijke satelliet.
  • Lnbf 4 ontvangt de Hotbird op 13 graden Oost met een keur aan gratis te ontvangen internationale zenders waaronder: Rusland, Polen, Italie, Thailand, China, Korea, Servië en diverse zenders uit Afrikaanse landen.


Waar we ook zeker rekening mee dienen te houden is dat de Astra 3 op 23,5 Oost en vooral de Astra 2 / Eurobird op 28,5 Oost niet zoals de Astra 1 in bijna heel Europa te ontvangen zijn. Verblijft u in het buitenland, dan is het dus verstandig eerst te kijken of u deze satellieten daar wel kunt ontvangen. Op onderstaande afbeeldingen staan de belangrijkste footprints van de Astra 1,2, 3 en Hotbird op 13 graden Oost, zodat u kunt zien welke schoteldiameter u nodig heeft in het buitenland voor ontvangst van deze satellieten.

foto1

Links afgebeeld de footprint van de Astra 1L 19.2 graden Oost.
Op transponder l bevinden zich de belangrijkste Nederlandse publieke zenders Nederland 1, 2, en 3. Op de footprint is duidelijk te zien welke schoteldiameter in Europa noodzakelijk is voor de ontvangst van deze zenders. 60 cm wordt geadviseerd door de Ses Astra. Het kan in de binnenste ring ook wel met een 64 cm schotel! Maar dan wel onder ideale omstandigheden. Wat als het hard regent of sneeuwt? Dan wordt een 78 cm schotel geadviseerd.

Links afgebeeld de footprint van de Astra 1H 19.2 graden Oost.
Op transponder 1H bevinden zich de belangrijkste Nederlandse commerciële zenders waaronder RTL 4, 5, 7 en 8. Op de footprint is duidelijk te zien welke schoteldiameter in Europa noodzakelijk is voor de ontvangst van deze zenders.

foto2

foto3 Hier afgebeeld de footprint van de transponder 1G op de Astra 3,op de 23,5 graden Oost. De Astra 1G ontvangt de Nederlandse regionale zenders L1 TV, Omroep Brabant TV, Omroep Friesland, Omroep Zeeland TV, TV Drente, TV Gelderland, TV Noord, TV Noord Holland, TV Oost, TV Rijnmond. Verder het (High definition) pakket Nederlandse zenders die via CanalDigitaal beschikbaar zijn. O.a. Discovery HD, National Geographic HD, RTL 4 HD,RTL 5 HD, RTL 7 HD, NET5 HD, SBS6 HD, NED 1 HD, NED2 HD, NED 3 HD. Ook het 2e kanaal van Eredivisie live voetbal is hier beschikbaar. Duidelijk is weer te zien waar in Europa de zenders te ontvangen zijn. In de binnenste blauwe ring is een 64 cm of een 78 cm schotel voldoende,wij raden u eerder een 78 cm aan I.V.M. weersomstandigheden, in de buitenste ring is een 100 cm schotel nodig.
Een satellietpositie die ook zeer populair is met meer dan 150 gratis te ontvangen Engelse zenders, is de positie 28,5 graden Oost. Op de satelliet Astra 2D die hier op de linker footprint afgebeeld staat, vinden we de Engelse publieke BBC 1, 2, 3, 4 en ITV zenders. Wel is de footprint beperkt tot Engeland en delen van het Europese vaste land. In Noord-Spanje is een schotel van 90 cm nodig om de BBC en ITV zenders te ontvangen. In Zuid-Spanje schijnt een 180 cm voldoende te zijn om deze BBC zenders zichtbaar te maken.

foto4

Footprint Hotbird satelliet

De Hotbird footprint positie 13 graden Oost bestrijkt een veel groter gebied dan de Astra. Deze positie behelst drie satellieten, gepositioneerd op 13 graden Oost.
In Europa is deze al met een kleine schotelantenne te ontvangen, maar zenden voor Nederlanders amper Nederlandstalige programma's uit.
Wel o.a. BVN (  Beste van Nederland ) is vrij via deze satelliet te ontvangen.
Toch is deze positie relatief populair door het groot aanbod aan vrij te ontvangen internationale zenders.
In totaal zijn er bijna 1000 digitale televisiezenders op de Hot Bird actief, ongeveer 300 daarvan zijn vrij te ontvangen. Daarnaast zijn er ook ongeveer 300 digitale radiozenders actief, bijna allemaal ongecodeerd.
De buitenste regio van de footprint geeft nog 40 Db, te ontvangen met een schotel van 180 cm. terwijl in het centrum een 64 cm al voldoende zou zijn.