Vergelijk schotel provider
Schotel bevestigen aan de muurbeugel of schotel-statief


Bevestig de schotel aan de beugel en zet de schotel onder een hellingshoek van tussen de 28 tot 31 graden vast, afhankelijk van uw locatie:

  • 28-29° ( Topje van Nederland t/m de lijn Den Haag-Arnhem-Enschede )
  • 29-30° ( De lijn Den Haag-Arnhem-Enschede tot ten hoogte van Sittard )
  • 30-31° ( Onder Sittard )

Schotel aansluiten / installeren

Zorg ervoor dat u eerst alles aankoppelt voordat u de ontvanger aansluit op het stroomnet wanneer u een schotelsysteem installeert.

Wilt u niet boren in uw muur of kozijnen?

Neem dan een vensterdoorvoer kabel. Dit is een speciaal 'kabeltje' wat tussen het kozijn en de deur (of tussen het kozijn en het raam) past.
Kijk hier voor het betreffende product: Venstercoax, 27cm super flat (bruin)

Interactieve TV of satelliet TV?

De voordelen van satelliet TV:

  • Haarscherp beeld
  • Groter zenderpakket
  • Ruime keuze in zenderpakket
  • Gaat niet ten koste van internet bandbreedte

Zelf uw schotel uitrichten: zo doe U dat!

Omdat we begrijpen dat U misschien niet weet hoe U dit aanpakt, leggen wij U dit graag uit.

Je schotel uitrichten, waarom moet dat eigenlijk?

Deze schotel staat zo uitgericht dat U het signaal van zowel de Astra 1- als Astra 3-satelliet ontvangt (met een Duo LNB).  Heb je een Triple LNB van CanalDigitaal, dan kunt U ook het signaal van de Astra 2-satelliet ontvangen. Maar daarvoor moeten uw schotel en de LNB natuurlijk wel goed uitgericht staan. Zijn ze dat niet? Dan is de kans groot dat de beeldkwaliteit slecht is. Ook kan U dan te maken krijgen met blokjesvorming in beeld. De zender komt dan al enigszins door, maar het tv kijken gaat dan dus nog niet vloeiend. De schotel is dan bijna goed uitgericht, maar nog niet optimaal. Het is dus zeker de moeite waard om de tijd te nemen om uw schotel goed uit te richten.

De grote vraag is natuurlijk, hoe doet U dat precies? Daar geven wij U het antwoord op.

Bent U wel voorzichtig?

Voordat U met het uitrichten van uw schotel begint, raden we U aan om veiligheidsmaatregelen te treffen. Het kan zo zijn dat uw schotel op een lastige locatie staat. Bijvoorbeeld bovenop het dak of aan de zijkant van uw huis. Is de schotel lastig te bereiken? Dan raden wij U aan om alleen met hulp van iemand anders uw schotel uit te richten. Oók als U het al vaker heeft gedaan.

Stap 1: zorg ervoor dat uw schotel vrij zicht heeft

Voordat U begint met het afstellen van uw schotel, moet U een goede locatie vinden. Het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft. Dit betekent dat er geen objecten mogen staan tussen de schotel en plek in de hemel waar de satellieten zich bevinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een muur van een gebouw of de takken van een boom.

Stap 2: de juiste kantelhoek instellen

Zodra uw schotel vrij zicht heeft, ga U de juiste kantelhoek van de schotel instellen. De kantelhoek is hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. Aan de achterkant van de schotel zit een beugel, waarmee U de kantelhoek kunt aanpassen. Bij schotels van CanalDigitaal ziet U aan de achterzijde van de schotel in welke kantelhoek de schotel staat. De juiste kantelhoek om in Nederland goed ontvangst te hebben is 29 graden. In andere landen maak je gebruik van een alternatieve kantelhoek. Deze ligt trouwens dicht bij 29 graden. Nadat U de juiste kantelhoek heeft ingesteld, hoef U de satelliet-tv alleen nog de juiste kant op te richten.

Benieuwd naar de kantelhoek voor het land waar U zich bevindt? Het lijstje hieronder helpt U daarbij.

Verticale kantelhoek schotel

Stap 3: de juiste kant uit richten

Het is ook belangrijk dat de schotel de juiste kant op gericht staat. Het heeft namelijk geen zin om de schotel bijvoorbeeld naar het westen te richten. Ten opzichte van West-Europa bevindt de Astra 3-satelliet zich namelijk in het oosten. Dit is de belangrijkste satelliet voor CanalDigitaal met verreweg de meeste abonnementszenders. Er zijn apps en computerprogramma’s die je daarbij kunnen helpen. Zoek in de Apple App Store of Google Play Store op ‘dish pointer’ of ‘sat finder’.
In onze webshhop kunt U ook de benodigde meetapparatuur vinden (KLIK HIER) en u gaat direct naar onze meetapparatuur voorraad.

Voor het richten naar de juiste kant is er in Nederland trouwens een handig ezelsbruggetje. Kijk rond 13 uur ’s middags zomertijd naar de zon. Dat is ongeveer de positie van de Astra 3-satelliet. Wilt U het precies weten? De Astra 3-satelliet vind U op 23,5 graden oost ten opzichte van het zuiden. De Astra 1-satelliet staat op 19,2 graden oost ten opzichte van het zuiden. Gebruik U een kompas? Dan vind je op 0 graden het noorden. Het zuiden vind U op 180 graden. U vindt de ASTRA 1-satelliet op 160,8 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 19,2 graden is 160,8 graden). De Astra 3-satelliet vind U op 156,5 graden ten opzichte van het noorden (180 graden min 23,5 graden is 156,5 graden).

Stap 4: signaalsterkte controleren

Nadat U de schotel heeft uitgericht, kun U via de meeste schotelontvangers de signaalsterkte bekijken. Op deze manier weet U dat de schotel goed staat afgesteld. Ga naar het gebruikersmenu van uw ontvanger en controleer de signaalsterkte en –kwaliteit.

Stap 5: signaalsterkte optimaliseren

Geeft uw televisie aan dat de signaalsterkte optimaal is? Gefeliciteerd! U bent dan klaar. Is de signaalsterkte nog niet optimaal? Dan kunt U proberen het signaal te optimaliseren. Dit doe U met minimale verstellingen van de horizontale positie van uw schotel. Ook kun U de mate waarin de ontvangstkop (LNB) schuin staat aanpassen. In Nederland is de optimale schuinstand van de LNB 12 graden naar links als U voor de schotel staat. Lukt het niet om dit voor elkaar te krijgen? Dan raden wij U om contact met ons op te nemen. Het is natuurlijk ook mogelijk om het door onze professionele installateur uw schotel te laten uitrichten. (Contact Schotelexpert)